آموزش اجرای سیستم کشت هیدروپونیک خانگی: امروزه سیستم های هیدروپونیک برای کشت کاهو، کلم، سبزیجات و صیفی جات از روش های پرطرفدار کشت خانگی محسوب می شود که هر فرد با استفاده از آن می تواند محصولات مورد نیاز خود را تولید کند.
وسایل و تجهیزات مورد نیاز برای سیستم هیدروپونیک
- گلدان پلاستیکی سوراخ دار.
- سنگ هوای میله ای و لوله ی هوا.
- آکواریوم یا مخزن پلاستیکی با سایز متوسط.
- پمپ هوای آکواریومی.
- فوم پلی استایرن به ضخامت ۵ یا ۱۰ سانتی متر.
- پرلیت یا لیکا سایز ۳ یا ۵ میلی متری.
- کود مخصوص هیدروپونیک.
- نشاء گیاه مورد نظر.
- فویل آلومینیوم.
- اسپری رنگ.
- کاغذ تورنسل.
اجرای سیستم هیدروپونیک خانگی
1- ابتدا تمامی ظروف و مواد قابل شست و شو باید به خوبی شسته شوند. در صورت استفاده از ظروف پلاستیکی شفاف، قبل از استفاده باید آن ها را با اسپری رنگ کنید.
2- با توجه به نوع گیاهان قابل کشت و تعداد گلدان ها، یونولیت ها را با ابعاد مخزن با فواصل ۱۰ تا ۲۰ سانتی متری برش می دهیم. باید با توجه به قطر گلدان، با دریل و مته روی دریل را برش داد. البته قبل از برش بهتر است اندازه ی گلدان ها روی هرکدام مشخص شده باشد.
3- گلدان های پلاستیکی سوراخدار را روی یونولیت ها قرار دهید. اگر تمامی مراحل به درستی انجام شود، گلدان ها روی یونولیت باقی می مانند و سقوط نمی کنند. در صورتی که گلدان سوراخدار پیدا نکردید، از گلدان های مخصوص کاکتوس استفاده کنید و آن ها را با دریل سوراخ کنید.
4- لوله های هوا را به سنگ هوای میله و پمپ هوا متصل کنید و سنگ هوا را داخل آکواریوم قرار دهید.
5- داخل مخزن یا آکواریوم را پر از آب کنید. نشاء گیاهان خود را به آرامی از خاک جدا کنید. ریشه ها را با آب بشویید و مراقب باشید که خاک اطراف ریشه نشاء کاملا از بین برود.
6- قرار گیری نشاء ها در گلدان ها باید به صورتی باشد که طول ریشه در کل ارتفاع گلدان قرار گیرد. داخل گلدان ها را با پرلیت یا لیکا پر کنید. سپس می توانید پلاستیکی روی حفره های ایجاد شده ی یونولیت قرار دهید و آن ها را در مخزن یا گلدان بگذارید.
7- یونولیت معمولا به دلیل سبکی روی آب می ماند اما به دلیل وزن گلدان ها کمی در آب فرو می رود. با توجه به خاصیت مویینگی، این اتفاق موجب بالا رفتن آب از دانه های پرلیت یا لیکا و رسیدن به تمام ریشه می شود.
8- آکواریوم یا مخزن باید در مقابل نور خورشید قرار بگیرد اما برای جلوگیری از ایجاد جلبک در آب باید دور آن را با فویل آلومینیوم پوشاند. البته در صورت استفاده از مخزن غیر شفاف، دیگری احتیاجی به فویل آلومنیوم نیست.
9- پمپ را بهتر است ۲۴ ساعته روشن بگذارید و یا با تایمر روشن و خاموش شود تا همیشه اکسیژن مورد نیاز گیاه تامین شود.
10- با توجه به دستورالعمل درج شده روی کود، آن را به گیاه دهید. می توانید کود را در حجم معینی از آب حل کنید. میزان اسیدیته ی آب را با استفاده از کاغذ تورنسل چک کنید. این مقدار PH باید حدود ۶٫۵ باشد. در صورت بالا رفتن میزان اسیدی آب، باید آن را با استفاده از اسید نیتریک به میزان مورد نظر کاهش داد.