مزایا و معایب کشت علوفه هیدروپونیک : رشد علوفه سبز تازه به دلیل مشکلاتی از جمله کمبود آب و کاهش دسترسی به زمین با سختی رو به رو شده است؛ اما شکل جدید آن برای کشت علوفه و تولید این محصول در سال های اخیر کشت به روش هیدروپونیک است.
شما می توانید در تمام سال بدون توجه به فصل و با حداقل استفاده از زمین و آب با روش هیدروپونیک علوفه تازه و سبز را تولید کنید. کشت علوفه هیدروپونیک دارای سابقه طولانی است در واقع به هزاران سال پیش به زمان هخامنشیان که ایران باستان است بر میگردد. یعنی زمانی که سبزه های عید به روش هیدروپونیک سبز می شدند اما با این حال متاسفانه به فراموشی سپرده شد تا اینکه 50 سال پیش در اروپا و 15 سال پیش در ایران رونق گرفت.
کشت به روش هیدروپونیک نگرانی هایی همچون زیست محیطی، کمبود آب و کاهش زمین های زراعی را برطرف کرده است.
خواص علوفه هیدروپونیک:
فواید تغذیه ای علوفه هیدروپونیک به طوری است که در غالت جوانه زده و علف تازه مراتع یافت نمی شود. قسمت اعظم نشاسته دانه که می تواند منجر به شرایط اسیدی در معده شود توسط جوانه زدن از بین می رود و به همین دلیل برای دام بسیار مناسب است زیرا از التهابات روده آنان جلوگیری می کند. علوفه هیدروپونیک دارای میزان بیشتری از ویتامین ها، مواد معدنی و قند ها می باشد و به صورت علوفه قابل هضم و سبز در بذر جوانه زده یافت می شود. تغذیه دام از علوفه هیدروپونیک به طوری است که باعث افزایش شیر و به دنبال آن افزایش سطح چربی شیر در آنها می شود.
فواید علوفه هیدروپونیک:
-کاهش مصرف آب
-زمان رشد کمتر
-کاهش نیروی کار
-تقویت سیستم ایمنی دام
-حذف هزینه برداشت
-ارزش غذایی بیشتر نسبت به علوفه خشک
-حفظ محیط زیست و مراتع
-تولید علوفه هیدروپونیک در فضای کمتر در مقایسه با تولید علوفه به روش سنتی
در میان همه فواید علوفه هیدروپونیک حفظ محیط زیست و مراتع از مهم ترین دلایل کشت می باشد. زیرا خشک شدن زمین و تخریب مراتع منجر به ایجاد سیلاب می شود و سفره های زمینی در پی جذب نشدن باران در زمین های مراتع خشک و به مرور زمان از بین می روند.
ارزش غذایی علوفه هیدروپونیک:
در علوفه هیدروپونیک ویتامین c که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن دام می گردد، بسیار بیشتر از علوفه خشک یافت می شود. همچنین ویتامین c موجب هضم بهتر غذا می شود و از التهابات روده گاو پیشگیری می کند زیرا التهابات روده گاو در مواردی اگر بهبود نیابد منجر به مرگ دام می شود.
در علوفه هیدروپونیک ویتامین D به مقدار زیادی موجود است که موجب جذب کلسیم بیشتر در بدن دام می شود و از رسوب کلسیم در کلیه و قلب دام جلوگیری می کند.
یکی دیگر از املاح موجود در علوفه هیدروپونیک سدیم است که اغلب دامداران برای هضم راحت تر غذا و دفع بهتر فضولات دام این ماده را به شکل محلول در مکمل های غذایی با علوفه خشک به دام می دهند.
تغییرات خواص علوفه هیدروپونیک:
تغذیه دام از غلات است که یک منبع غنی از مواد معدنی مفید با درصد زیادی از نشاسته تشکیل شده است. آشکار است که با تغییر حالت دانه به علف مواد معدنی و ترکیب شیمیایی آن نیز تغییر می کند. در مدت جوانه زنی فعالیت آنزیمی باعث تغییراتی در نشاسته و تبدیل برخی از پروتئین ها و چربی های دانه می شود.
معمولا تبدیل این ترکیبات به مواد ساده تر می شود. نشاسته به قندهای محلول تبدیل و تا حدودی در بدن حیوانات به شکل توده چربی یافت می شود.
مقایسه نتایج مطالعات آزمایشگاهی دانه گندم و علوفه سبز نشان می دهد که میزان انرژی قابل
متابولیسم پس از جوانه زنی برابر با 4/13 میلی گرم بر کیلوگرم ماده خشک و پروتئین خام آن 4/4 %در ماده خشک بوده است.
در زمان رشد دانه ارزش پروتئین دانه جو در ماده خشک علوفه سبز از 8 به 5/11 افزایش می یابد. هنگامی که دانه ها به روش هیدروپونیک خیس می شوند املاحی مانند اسید های آمینه، قندها، یون های معدنی، اسید های آلی و پروتئین ها در آن ها نشت می کند.
تغییراتی که در علوفه هیدروپونیک مانند ویتامین C و D بیشتر، نشاسته کمتر به وجود می آید باعث می شود که کیفیت غذای دام های پرواری بسیار بیشتر شود.
جدول ویتامین ها و مواد مغذی علوفه هیدروپونیک:
آهن 40 % بیشتر از علوفه خشک
کربوهیدرات 15 %بیشتر از علوفه خشک
سدیم 69 %بیشتر از علوفه خشک
ویتامین آ 258 % بیشتر از علوفه خشک
فسفر 56 % بیشتر از علوفه خشک
پروتئین 30 % بیشتر از علوفه خشک
کلسیم 34 % بیشتر از علوفه خشک
پتاسیم 80 % بیشتر از علوفه خشک
خواص علوفه هیدروپونیک برای دام:
-افزایش ارزش غذایی دام
-به علت مزه شیرین ریشه علوفه دام ها دچار تحریک اشتها می شوند
-کاهش هزینه های خوراک
-کاهش مصرف آنتی بیوتیک ها و در نتیجه افزایش کیفیت گوشت دامی
در مناطق حفاظت شده و در فصل هایی مثل زمستان که علوفه کافی در آن مناطق یافت نمی شود محیط بانان با کشت علوفه هیدروپونیک و در اختیار گذاشتن این علوفه ها برای جانورانی همچون گوزن، آهو و بزکوهی به حفظ این گونه های جانوری کمک کرده و در نگهداری و بقای اکوسیستم تلاش می کنند.
معایب علوفه هیدروپونیک:
-علوفه هیدروپونیک غذای منحصر دام نیست.
-سیستم های هیدروپونیک در برابر قطع برق آسیب پذیر هستند.
– اگر درمورد رطوبت و دما دقت زیادی نشود منجر به کپک زدگی بذرها می شود.
– اغلب تولیدکنندگان به علت سادگی ظاهر علوفه از اطالعات کافی برخوردار نیستند.
نکته: مزایای کشت علوفه هیدروپونیک نسبت به معایب آن بسیار بیشتر است بنابراین یادگیری آن در مدت زمان کوتاهی که با دانش و اصول مهارت همراه باشد، نتایج بسیار خوبی را به دنبال دارد.
برای آموزش در زمینه کشت علوفه هیدروپونیک، مشاوره رایگان، تهیه بذر مناسب و تامین تجهیزات مورد نیاز کشت می توانید همه روزه با کارشناسان ما که از تجربیات بسیار بالایی برخوردار هستند تماس برقرار کنید.